Botox

Transpiratia este un proces fiziologic normal de reglare a temperaturii corpului. Prin secretia de apa si saruri se impiedica supraincalzirea organismului in cazul temperaturilor ridicate sau al efortului fizic intens. De asemenea mai exista si cazul persoanelor care transpira atunci cand au emotii.

In ambele circumstante sudoratia este initiata de eliberarea de mediatori in urma unor procese nervoase/neurale.

Desi este un proces normal, unele persoane au o hiperactivitate a glandelor sudoripare si produc o cantitate excesiva de sudoare. Acest lucru este deranjant, atat din cauza umezirii hainelor, cat si din cauza mirosului neplacut asociat cu transpiratia. In plus, cei care transpira abundent la palme pot avea permanent mainile umede, anumite gesturi putand fi stanjenitoare sau greu de efectuat.


[accordion-item title=”De ce toxina botulinica pentru transpiratie in exces?”]

Toxina botulinica (Botox, Vistabel, etc.) este o proteina purificata obtinuta de la o bacterie (Clostridium botulinum). Ea se foloseste in multe boli, de regula neurologice, dar injectata superficial intr-o cantitate mica la nivelul pielii, poate bloca anumite impulsuri nervoase, in functie de profunzime, si poate inhiba fie contractia muschilor mimicii (cu tratarea ridurilor  dinamice), fie secretia de sudoare din glandele sudoripare (cu tratarea hiperhidrozei/transpiratiei excesive).

[/accordion-item]

[accordion-item title=”In ce locuri se poate face Botox pentru transpiratie in exces?”]

Botox poate trata hiperhidroza/transpiratia in exces la nivelul:

  •  axilelor
  •  palmelor si
  • talpilor

fiind folosit atunci cand metodele topice (deodorante, antiperspirante) nu sunt suficiente.

Tratamentul poate fi facut atat la femei, cat si la barbati.

[/accordion-item]

[accordion-item title=”Cum se face aceasta procedura?”]

Desi nu intotdeauna procedura este dureroasa (aparand mai degraba un disconfort, decat o durere propriu-zisa), inaintea acesteia se va aplica local o crema anestezica, timp de 30 de minute, sau comprese cu gheata. Dupa indepartarea acesteia, zona se va curata si dezinfecta, marcandu-se o retea de patratele cu latura de 1-2 cm. In centrul fiecaruia se va injecta pe rand, foarte superficial, cu un ac extrem de fin, o cantitate mica de substanta. Numarul de astfel de puncte variaza in functie de cat de mare este suprafata care va fi tratata.

La nivel axilar senzatia resimtita este ca de o intepatura de insecta, care dureaza cateva secunde. In palme sau talpi se poate simti insa durere, chiar si cu anestezie locala, avand in vedere numarul mare de terminatii nervoase senzitive de la aceste niveluri.

Pacientul/a insa nu va fi sedat/a, astfel incat dupa procedura persoana poate pleca imediat.

Sedinta propriu-zisa de tratament dureaza 30-45 de minute si nu se vad urme.

[/accordion-item]

[accordion-item title=”Care este si cand se vede efectul?”]

Efectul este de inhibare a transpiratiei excesive.

Astfel:

  • la nivel axilar se va vedea o reducere de 82-87% a transpiratiei,
  • la nivelul palmelor de 80-90%,
  • la nivelul talpilor de 50%.

Rezultatele incep sa se vada dupa 2-4 zile, efectele fiind maxime in 2 saptamani.

[/accordion-item]

[accordion-item title=”Cat dureaza efectul?”]

Durata efectului este de 4-12 luni, variind de la o persoana la alta si de la zona la zona. Dupa aceasta perioada terminatiile nervoase se regenereaza, neuromediatorii incep sa fie secretati din nou si transpiratia abundenta va reaparea. Pentru a mentine efectul, procedura va trebui repetata.

[/accordion-item]

[accordion-item title=”Care sunt reactiile adverse? „]

Tratamentul cu toxina botulinica se foloseste in medicina de peste 30 de ani, este sigur si, efectuat de catre un medic instruit, nu are reactii adverse majore.

La locul injectarii, la persoanele cu piele sensibila poate aparea inrosire locala temporara, usor disconfort sau eventual o mica sangerare punctiforma cu aparitia unei echimoze, dar care dispar in cateva zile. Rar, mai exista cazuri in care apare o slabiciune musculara in zonele tratate, insa care nu produce un disconfort major (care sa afecteze activitatile zilnice) si dispare si ea in cateva zile.

In ceea ce priveste teama ca nu se va mai putea regla temperatura corpului pentru ca a fost inhibat mecanismul de termoreglare prin transpiratie nu trebuie sa va faceti griji: glandele sudoripare sunt raspandite pe intreaga suprafata a corpului si vor functiona in continuare. Spre exemplu: axilele au doar sub 2 % din totalul glandelor sudoripare.

[/accordion-item]

[accordion-item title=”Ce trebuie facut inainte de procedura?”]

Injectarea cu toxina botulinica este contraindicata la:

  • Gravide/ femei care alapteaza
  • Persoane cu boli neurologice (ex. miastenia gravis)

Inainte de procedura:

  • Nu luati medicamente de tipul aspirina, ibuprofen 10 zile inainte. Ele „subtiaza” sangele si astfel creste riscul de sangerare si echimoza (vanataie). Daca aveti o durere pe care sa nu o puteti suporta luati doar paracetamol.
  • Nu luati suplimente de tipul vitamina E, gingko biloba, ginseng, omega3 sau capsule cu ulei de peste. De asemenea, este bine sa reduceti consumul de citrice (mai ales grepfrut) cateva zile inainte. Si ele pot „subtia” sangele.
  • In ziua procedurii evitati efortul fizic intens, sauna sau alte proceduri care pot produce supraincalzire.
  • Daca vor fi tratate axilele este bine sa nu va radeti/epilati cu 4 zile inainte de procedura.
  • Informati medicul daca aveti alergii sau luati si alte medicamente (ex miorelaxante – relaxante musculare pentru contracturi sau dureri).
  • Evitati consumul de alcool cu cateva zile inainte de procedura.

[/accordion-item]

[accordion-item title=”Ce trebuie facut dupa procedura?”]

Aplicati local crema indicata de medicul dumneavoastra cateva zile dupa: (arnica, vitamina K topica) si comprese reci (fara a apasa prea tare sau a masa) in primele 24 de ore.

Evitati:

  • frecarea sau masajul zonei tratate 24 de ore dupa procedura
  • epilarea zonei 1 saptamana dupa procedura.
  • efortul fizic intens, sauna, jacuzzi sau orice ar produce supraincazirea 1 saptamana dupa procedura.

Evitati consumul excesiv de alcool.

Nu luati medicamente si suplimente ce pot „subtia” sangele, pentru cel putin 5 zile dupa procedura: aspirina, ibuprofen, vitamina E, gingko biloba, ginseng, omega3 sau capsule cu ulei de peste.

[/accordion-item]