Veruci/Negi

Ce sunt verucile/negii?

Verucile, cunoscute in popor sub denumirea de negi, sunt, de regula, niste proeminente rotund-ovalare, cu dimensiuni variabile, cu suprafata aspra si ingrosata, ce apar ca urmare a infectiei locale cu un virus de tip HPV (human papillomavirus).  Ele apar la orice varsta si marea majoritate a populatiei a avut cel putin o veruca (sub o forma sau alta) pana la varsta de 20 de ani.

Verucile nu pun in pericol viata, nu au risc de transformare maligna, dar sunt extrem de inestetice si uneori, mai ales daca sun localizate in talpa, pot sa doara.

Tipuri de veruci/negi

Exista mai multe tipuri de veruci/negi, care difera ca aspect:

 • Veruci vulgare. Sunt negii „clasici”: proeminente rotund-ovalare, bine delimitate, cu dimensiuni variabile, cu suprafata aspra si ingrosata.  Sunt asimptomatici si pot sa apara oriunde pe corp, dar mai frecvent pe degete (inclusiv pe langa unghie), maini, genunchi si coate.
 • Veruci plane. Sunt proeminente mai mici, turtite, ferme si netede, localizate cel mai adesea pe fata si pe fata dorsala mainilor, dar se pot gasi oriunde pe corp.
 • Veruci plantare. Sunt ingrosari la nivelul talpilor, seamana la exterior cu bataturile, dar defapt sunt ca niste „cuie” in talpa si de aceea dor la presiune. Pot sa aiba pe suprafata puncte mici rosii-negricioase ce reprezinta capilare superficiale trombozate.
 • Veruci filiforme (papiloame). Sunt proeminente moi, mici, de culoarea pielii localizate cel mai frecvent pe gat si fata.

Cine face veruci/negi si de ce apar?

Verucile apar mai des la persoanele cu piele uscata, cu dermatita atopica sau alte eczeme, la cei cu imunitatea slabita, dar si la cei cu anumite meserii, precum macelarii.

Verucile sunt cauzate de infectia superficiala a pielii cu virusul HPV (human papillomavirus), care patrunde la nivel cutanat printr-un microtraumatism al pielii si apoi determina cresterea rapida a celulelor pielii. Umiditatea este un factor predispozant, riscul de a dezvolta aceasta conditie fiind mai mare la cei care lucreaza in mediu umed sau sunt expusi des la un astfel de mediu (piscine, saune, jacuzzi).

Exista peste 100 de tulpini de virus HPV, cele care produc negii, fiind benigne.

Virusul se transmite de obicei prin contact direct cu o alta pesoana care are veruci, si patrunde, dupa cum am spus, printr-o fisura sau microtraumatism la nivelul pielii. Nu este insa exclusa si transmiterea prin obiecte contaminate, care au fost in contact cu o persoana infectata.

Sunt contagioase?

Da, dar risul de a le transmite la alte persoane este mic. Este necesar contactul direct si prezenta unui microtraumatism (zgarietura, fisura superficiala, intepatura).

Riscul este mai mare de autoinoculare. „Zgandarind” o veruca sau muscand pielea in jurul ei (de exemplu la unghii) este posibil sa mai apara inca una.

Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul este foarte usor de stabilit prin simplul examen fizic si eventual o dermatoscopie. Nu sunt necesare teste aditionale.

Care este tratamentul verucilor/negilor?

Inainte de orice tratament trebuie stiut faptul ca 65% dintre negi dispar spontan in 2 ani, iar 95% in 4 ani, fara a lasa cicatrici.

Exista multiple tratamente pentru veruci. Ele pot fi distruse prin:

 • metode fizice: chirurgical, electroterapie, radiofrecventa, inghetare (crioterapie), ocluzie cu banda adeziva
 • metode chimice: acid salicilic, lactic, substante care modifica imunitatea locala (5 fluorouracil, imiquimod) etc

Optiunea optima de tratament este stabilita de medicul dermatolog in functie de tipul de veruca si de localizare.

Mai trebuie respectate niste masuri minime pentru a preveni aparitia negilor si autoinocularea:

 • Negii nu trebuie „zgandariti”, zgariati sau muscati.
 • Pielea trebuie emoliata eficient.
 • Evitati microtraumatismele cutanate (fisuri, taieturi, zarieturi, intepaturi), pielea trebuie mentinuta sanatoasa si integra. Alfel se creeaza o „poarta de intrare”.
 • Radeti-va barba cu lame ascutite, cele tocite pot sa taie pielea si astfel se creeaza o potentiala poarta de intrare pentru virus.
 • Se vor evita mediile umede si la piscine/sauna/jacuzzi se vor folosi papuci proprii.
 • La sala de fitness, curatati echipamentele cu un prosop curat inainte de a le folosi.
 • Verucile de la nivelul talpii pot fi favorizate de o modificare sau o pozitie incorecta a piciorului. Este bine, daca acest lucru exista, sa consultati un ortoped podiatru.
 • Folositi cate o pereche de sosete pe zi.
 • Pentru a evita transmiterea la altii:
  • La piscine acoperiti veruca cu un plasture rezistent la apa.
  • Nu folositi la comun prosoape, sosete sau papuci.