Alergii (Patch-Test)

Ce sunt alergiile?

Alergia este raspunsul imun al organismului la o anume substanta, numita alergen. Exista foarte multi alergeni, care desi nu sunt nocivi, determina sistemul imun al anumitor persoane (predispuse genetic) sa reactioneze exagerat la contactul cu acestia.

Reactiile alergice au manifestari multiple: de la urticarie, rinita alergica, conjunctivita alergica, astm alergic pana la dermatita alergica de contact.

Cum se manifesta alergia cutanata?

Dermatita de contact alergica de regula nu apare la primul contact cu o substanta si gravitatea eruptiei nu este proportionala cu cantitatea substantei. La locul de contact cu substanta/obiectul care o contine se dezvolta o eruptie de tip eczema, cu prurit (mancarime) intens, care ulterior se poate generaliza.

Eczema/dermatita de contact  se poate manifesta in mai multe moduri: poate fi

 • acuta (leziunile pot fi „umede”, zemuiesc si au vezicule pe suprafata),
 • subacuta, cand o forma acuta evolueaza spre „uscare”, leziunile se acopera de cruste si coji si
 • cronica, cu evolutie de lunga durata, cand leziunile sunt rosii, uscate, de regula pruriginoase (sunt asociate de mancarime locala), acoperite de scuame (coji) sau pielea se ingroasa si devine ca o „coaja de copac” (lichenificare).

Exista foarte multe substante care pot da dermatita de contact: nichel, cobalt, parfumuri, substante din plante, medicamente.

Urticaria (cunoscuta in popor sub numele de „blande”) poate fi cauzata de un aliment sau medicament si eruptia se manifesta prin placi (zone umflate cu dimensiuni mai mici sau mai mari) roz sau rosii ce apar si dispar relativ rapid (maxim 24ore), dar cu mai multe pusee. Se asociaza cu mancarime locala.

Ce teste se folosesc pentru a descoperi cauza unei alergii cutanate?

In dermatita de contact alergica, pentru a dovedi alergia se poate efectua o testare epicutana, cunoscuta si sub numele de patch-testare.

Cauzele unei urticarii sunt foarte multe. In general anamneza (discutia cu pacientul) ne conduce catre o anumita cauza. Cautam sa vedem daca au fost consumate anumite alimente sau medicamente si in plus se fac o serie de analize de laborator pentru a cauta daca nu exista o infectie in organism sau o alta afectiune mai serioasa.

Pentru alte tipuri de alergii care se manifesta respirator (rinita,astm) sau ocular (conjunctivita) alergologii pot efectua prick-testare.

Ce este testarea epicutana (patch-testarea)?

Patch-testarea este procedura medicala considerata standardul de aur in identificarea unui alergen de contact. Ea reproduce in miniatura reactia eczematoasa dupa aplicarea alergenilor, sub ocluzie, pe pielea intacta a persoanelor alergice la aceste substante. Testul este privit ca si un model al bolii. Organul testat este acelasi cu organul afectat, iar mecanismul de producere este identic.

Trebuie cunoscut faptul ca aceasta testare se va face doar dupa vindecarea leziunilor cutanate, alfel exista riscul unor reactii fals pozitive.

Cum se realizeaza?

Testarea presupune aplicarea pe piele unor cantitati mici din anumite substante, in niste camarute speciale  ale unor plasturi, confectionati din material hipoalergenic, folositi numai pentru acest lucru. De obicei fiecare plasture de acest tip are cate 10 camarute, in care se vor pune cate 10 substante diferite. De regula acesti plasturi se aplica pe pielea spatelui, in prealabil degresata (de obicei cu alcool), si se mentin nedezlipiti timp de 48 de ore. In cazuri speciale pot fi aplicati si pe antebrat.

Dupa 48 de ore (la 2 zile de la aplicare), pacientul se intoarce pentru a doua consultatie cand se vor indeparta plasturii. Locul unde a fost fiecare casuta va fi numerotat/marcat cu un marker pentru a identifica ulterior  locul unde a fost fiecare substanta. La 30 de minute de la dezlipirea plasturilor se va examina pielea in vederea identificarii unei reactii pozitive. Totusi mai este necesara cel putin inca o citire  pentru a pune diagnosticul de certitudine.  Aceasta se efectueaza la 72 sau 96 de ore de la primul consult (adica dupa una sau doua zile de la scoaterea plasturelui). Daca se suspecteaza o reactie intarziata se mai efectueaza o „citire” la o saptamana de la primul consult.

Astfel, de obicei, pentru aceasta testare sunt necesare 3 consultatii: una la aplicarea plasturilor, a doua dupa 2 zile, cand acestia se dezlipesc si se citesc pentru prima data rezultatele si a treia consultatie, dupa 3 sau 4 zile, pentru o a doua „citire”. Aceste citiri multiple sunt necesare in a pune diagnosticul corect, fara a omite reactiile intraziate si fara a eticheta o reactie iritativa ca fiind alergica.

Ce substante se testeaza?

In Europa exista o „baterie”  standard de substante mai frecvent incriminate in aparitia dermatitei alergice de contact, ea continand numai aceste substante, in concentratii standardizate. Ea poarta numele de „Trusa/Bateria standard europeana de alergeni” si contine metale, medicamente, parfumuri, aditivi si conservanti folositi in diverse produse cosmetice (creme, sampoane, spume etc), coloranti din haine,  substante din detergenti sau produse de curatat, din vopseluri etc.

Care este rezultatul?

In urma testului veti primi rezultatul sub o forma standardizata. Astfel o reactie poate fi:

 • Negativa (-)
 • Dubioasa sau echivoca (?+ sau ±)
 • Slab pozitiva (+)
 • Puternic/intens pozitiva  (++)
 • Pozitiva extrema/ de intensitate extrema  (+++)
 • Iritativa (RI)

O reactie negativa semnifica lipsa oricarei modificari tegumentare.
O reactie dubioasa sau echivoca presupune colorarea roz a zonei corespunzatoare camarutei de testare.
Reactiile pozitive  includ aparitia de roseata, edem (umflatura), aparitia de vezicule sau chiar a unei basici mai mari (flictena) ce se poate sparge si forma o mica ulceratie, toate fiind  de regula insotite de mancarime. Reactiile pozitive persista mai multe zile si pot imbraca aspecte similare cu eruptia pacientului.
Reactiile iritative includ inrosire discreta, pete rosu intens sau violet, pustule, pigmentatii sau o reactie asemanatoare cu o arsura. Ele sunt trecatoare si de obicei nu sunt insotite de mancarime.

Daca aveti o reactie, de orice fel, la una din substantele aplicate medicul va va spune care este aceea si in ce materiale se gaseste. El va va sfatui sa evitati acele materiale si astfel eczema va fi prevenita. Pentru aceasta va trebui sa cititi intotdeauna etichetele cu ingredientele produselor pe care le folositi, iar, daca este o substanta folosita la locul de munca, va trebui sa vorbiti cu angajatorul astfel incat sa gasiti o solutie pentru prevenirea contactului cu substanta la care sunteti alergic.

Cum se trateaza alergiile cutanate?

Tratamentul pentru alergiile cutanate este bazat pe doua principii:

 1. Tratarea problemei acute: folosindu-se, in functie de caz, atat creme (ce calmeaza inflamatia sau mancarimea), cat si pastile (antihistaminice, sau in cazuri mai grave chiar cortizon).
 2. Evitarea cauzei declansatoare: in cazul dermatiteti de contact alergice – substanta decelata la testarea epicutana, iar in cazul urticariei alimentul/medicamentul cauzator.

In plus, in cazul urticariei, daca au fost gasite probleme interne vor trebui si acestea rezolvate, caci pot declansa sau mentine problema.