Gonoree/Blenoragie

Ce este Gonoreea?

Gonoreea, cunoscuta in popor sub numele de blenoragie este o infectie cu transmitere sexuala cauzata de bacteria Neisseria gonorrhoeae (gonococul). Ea afecteaza in principal mucoasele, dar poate trece in sange si afecta si alte organe (articulatii, oase, ficat, ochi sau creier).

Infectia este extrem de frecventa, fiind raportate in jur de 20 de milioane de cazuri pe an, in toata lumea. Dintre acestea cele mai multe sunt persoane tinere (20-30 de ani).

Cum se manifesta?

Simptomele gonoreei difera in functie de sexul pacientului:

  • La femei jumatate din infectii sunt asimptomatice. In cazurile in care exista manifestari clinice poate aparea: secretie purulenta, vulvo-vaginita, dureri pelvine, usturimi locale sau prurit vulvar. Netratata, infectia poate migra din aproape in aproape si afecta pelvisul difuz, inclusiv trompele uterine, cu risc crescut de infertilitate.
  • La barbati infectia se manifesta in 93% din cazuri ca o uretrita: usturime la urinat, edem local, secretie uretrala alb-galbui. Si barbatii au risc de complicatii locale, care pot ajunge pana la fimoza si afectarea prostatei.

La ambele sexe mai pot aparea simptome si in alte localizari: ano-rectal, faringian, ocular, si netratata, boala poate afecta mai multe organe interne.

Cum se transmite?

Transmiterea bolii se face in principal prin contact sexual (vaginal/anal/oral). Riscul de transmitere este mai mare daca se face de la barbat la femeie. Simptomele apar in medie in 2-5 zile de la contact.

Mai exista riscul de a transmite boala de la mama la fat, in timpul nasterii, precum si prin contaminare directa a mucoaselor, de exemplu prin intepare cu un obiect contaminat sau prin transmitere (prin frecare) la ochi.

Cum se trateaza?

Tratamentul  gonoreei  se face cu antibiotice. Tipul antibioticului, doza si durata se vor alege in functie de forma clinica, severitate sau prezenta de complicatii si alte afectiuni. Trebuie tratata atat persoana infectata, cat si toti partenerii sexuali ai acesteia. Raporturile sexuale sunt interzise timp de 2 saptamani.

Chiar daca cineva s-a vindecat de gonoree, nu inseamna ca s-a imunizat. La un nou contact are acelasi risc de face boala cu o persoana care nu a mai avut gonoree.