Creme Antirid

Exista multe creme ce sustin ca reduc aspectul ridurilor fine, insa ele nu le pot face sa dispara. Efectul depinde de compozitia lor, insa rezultatele raman modeste. Cel mai bine, daca se doreste un efect semnificativ, ele se vor folosi impreuna cu metode medicale, de tipul Botox, acid hialuronic, laser, etc.

Cremele antirid pot contine:

  • Retinoizi sau derivati din retinoizi (forme de vitamina A). Sunt utili in ameliorarea ridurilor foarte fine. Actioneaza prin intinderea usoara a pielii, printr-o exfoliere blanda a acesteia si stimularea regenerarii celulelor. In plus au un efect bun si pe petele pigmentate si textura pielii. Totusi, aceste creme au si riscuri: pot irita pielea (mai ales in zona ochilor), o pot usca si da fotosensibilitate (pielea se poate arde mai usor la soare). De aceea, daca folositi astfel de creme este necesara folosirea emolientelor si a cremelor de fotoprotectie.
  • Antioxidanti. Contin vitamina C, B, E, idebenona (derivat din coenzima Q10) etc. Actioneaza prin protectia impotriva radicalilor liberi, produsi la nivelul pielii in urma actiunii razelor ultraviolete (UV), poluarii sau stresului. Unele studii au demonstrat ca pot stimula, intr-o anumita masura, productia de colagen. Efectul lor este de ameliorare a ridurilor, de corectare a pigmentarii neuniforme a pielii si de imbunatatire a texturii pielii.
  • Alfa-hidroxi acizi (AHA). Acesti compusi sunt acizi naturali din fructe. Ei produc detasarea celulelor moarte ale pielii (peeling superficial), reducand aspectul ridurilor fine, mai ales in jurul ochilor. Studiile noi au aratat ca, in concentratii mai mari, pot chiar sa stimuleze productia de colagen.
  • Factori de crestere. Acesti compusi simuleaza procesul natural de vindecare a ranilor si, aplicati topic, reduc efectele nedorite ale soarelui si scad dimensiunile ridurilor fine, stimuland, de asemenea producerea de colagen.
  • Acid hialuronic. Acidul hialuronic este o substanta ce se gaseste in mod normal in structura testurilor, mentinandu-le integritatea si hidratarea. El are proprietatea de a atrage apa. Molecula acidului hialuronic este destul de mare, de aceea, daca este aplicat pe piele, nu poate patrunde foarte profund. Totusi poate ajuta la hidratarea corecta a pielii, poate restaura echilibrul enzimatic si preveni alterarile profunde (ce apar in urma actiunii factorilor externi), astfel incat se previne aparitia de noi riduri.