Un consult dermatologic se bazeaza in principal pe ochii antrenati ai medicului. Pentru a evalua pielea obiectiv si exact se mai adauga uneori diferite instrumente si aparate, precum lupa, dermatoscopul sau aparatul de testare a pielii.
O parte din mecanismele de aparitie a bolilor de piele are legatura cu modificarile aparute la suprafata tegumentului. Cunoasterea tipului de piele ne ajuta sa prevenim aceste boli si sa stim ce fel de produse cosmetice/dermatocosmetice ar trebui sa folosim.
In clinica Dermestet pentru a testa caracteristicile pielii folosim aparatul ultraperfomant Courage & Khazaka Electronic GmbH (Köln, Germania) de testare a hidratarii, a cantitatii de sebum, a elasticitatii si a gradului de pigmentare, la care aditional exista o camera foto (Visioscope®) pentru evaluarea detaliilor tegumentare imperceptibile cu ochiul liber. In plus, aparatul este conectat si la un sistem de fotografiere integrala a fetei (Visioface®) cu posibilitatea de analizare electronica a porilor, ridurilor si a petelor pigmentate.
Ce tipuri de piele exista?
Exista 3 tipuri principale de piele:
- Normala. Este definita ca fiind o piele fara leziuni vizibile sau senzatii de disconfort. Caracteristicile suprafetei tegumentare (hidratare, descuamare, productie de sebum, sudoratie, elasticitate) sunt in echilibru. Exista o balanta perfecta intre productia de sebum si necesitati, pielea se simte confortabil, este bine hidratata, supla si elastica, usor de machiat si greu de iritat.
- Uscata. Pielea uscata/xeroza descrie un tegument uscat, aspru sau cu prezenta de scuame fine. Se inroseste usor, poate crapa sau poate asocia mancarime locala. Pielea este mai putin flexibila decat in mod normal, cantitatea de apa de la suprafata este redusa (la pielea normala apa in stratul cornos – cel mai superficial – este 13%, la pielea uscata este sub 10%), lipidele din epiderm sunt putine sau de o calitate proasta, iar descuamarea celulelor pielii este alterata.
Pielea poate fi uscata in mod constitutional (genetic) sau poate fi dobandita prin expunere la diferiti factori externi (temperaturi extreme, vant, substante chimice, medicamente) sau in urma unor boli (hipotiroidism, uremie). De asemenea, persoanelor in varsta li se poate usca pielea, desi in tinerete nu au avut-o uscata.
- Grasa. Notiunea de piele grasa se refera in principal la partea superioara a corpului, unde sunt mai multe glande sebacee (fata, scalp, torace superior). Se caracterizeaza prin hiperproductie de sebum si ingrosarea tegumentului, dandu-i acestuia aspectul de „lucios”, mai ales pe nas si frunte. Porii sunt dilatati, plini cu grasime sau depozite keratinoase. Persoanele cu ten gras sunt mai predispuse a face acnee si dermatita seboreica.
In plus fata de aceste 3 tipuri se mai poate descrie un al patrulea:
- Tenul „matur”. Procesul de imbatranire produce anumite modificari structurale la nivelul pielii: proteinele structurale devin deficitare, colagenul si acidul hialuronic se reduc, pielea se subtiaza, se usuca si se descuameaza mai greu.
Cum testam tipul de piele?
Cu ajutorul unor sonde speciale care se aplica pe piele se masoara:
- Hidratarea. Se masoara continutul de apa al pielii. Sonda se pune in contact cateva minute cu 4 zone de pe fata, masurandu-se instantaneu hidratarea tegumentului. Se foloseste tehnica de masurare prin capacitanta.
- Cantitatea de sebum de la suprafata pielii. O sonda cu o banda speciala se pozitioneaza in 2 locuri pe fata timp de cate 10 secunde fiecare, se produce o absorbtie a sebumului, apoi piesa este introdusa in aparat si se evalueaza automat cantitatea de sebum.
- Vascoelasticitatea. Masurarea vascoelasticitatii este un indicator precis al varstei reale a pielii. Se foloseste o piesa care produce o suctiune timp de 3 secunde si apoi se masoara timpul de relaxare alte 3 secunde.Elasticitatea este definita ca proprietatea materialelor (ex. pielii) de a-si modifica forma in urma aplicarii unei forte si apoi de a reveni la forma initiala dupa ce forta s-a oprit (ex. un elastic). Plasticitatea este opusa elasticitatii. Ca exemplu: plastilina isi modifica forma la aplicarea unei forte si ramane modificata si dupa oprirea ei. Pielea are ambele proprietati: este si elastica si plastica si se spune ca este vascoelastica. Aceasta proprietate este conferita de fibrele de elastina si de colagen. Cu cat pielea este mai tanara cu atat aceste fibre sunt mai bune, conferindu-i fermitate, suplete si elasticitate. Cu cat pielea imbatraneste, cu atat aceste fibre sunt mai rigide si mai dezorganizate, facand sa apara riduri si laxitate cutanata.
- Pigmentarea si roseata. Se evalueaza continutul de melanina si eritemul (roseata) prin reflexie. Se masoara atat pe fata (zona intens expusa), cat si pe fata interna a antebratului (zona mai putin expusa la razele UV). In functie de rezultat se poate decide ce fel de produse de fotoprotectie ar fi optime, daca este necesara o crema depigmentanta sau daca este nevoie de proceduri de tratare a rosetii (ex. IPL sau laser).
- Evaluarea ridurilor fine, a porilor si a petelor pigmentare.
- Se poate folosi camera cu lumina paralela cross-polarizata (Visioscope®) pe o zona limitata a fetei, unde se efectueaza fotografii macro si apoi aparatul calculeaza densitatea si prezenta ridurilor, porilor si petelor pigmentare pe zona respectiva sau
- Se foloseste un sistem de fotografiere integrala a fetei (Visioface®) in conditii standardizate de lumina si pozitionare, cu posibilitatea de analizare electronica a intregii fete. In plus sistemul Visioface, poate fi folosit pentru efectuarea de fotografii profesionale inainte si dupa orice interventie la nivelul fetei.
Pentru fiecare masuratoare in parte computerul calculeaza un scor, in urma caruia se furnizeaza rezultatul si in functie de acesta se poate decide ce produse de ingrijire vi se potrivesc.