Botox


[accordion-item title=”Ce este toxina botulinica?”]

Toxina botulinica (Botox, Vistabel, etc.) este o proteina purificata obtinuta de la o bacterie (Clostridium botulinum). Injectata intr-o cantitate mica in anumiti muschi superficiali ai fetei (cei care contribuie la mimica si inerent la aparitia ridurilor dinamice), aceasta proteina blocheaza impulsurile de la nervi spre muschii faciali, ei nu se vor mai contracta, ramanand intinsi, relaxati, iar pielea de deasupra va deveni neteda.

[/accordion-item]

[accordion-item title=”Pentru ce riduri se face Botox?”]

Toxina botulinica se recomanda pentru tratarea si  prevenirea aparitiei ridurilor de expresie/dinamice.  Santurile sau ridurile care nu se modifica odata cu mimica nu pot fi tratate cu Botox.

Ridurile dinamice sunt cauzate de contractii ale muschilor faciali, de fiecare data cand radem, sau exprimam ceva. Aceste linii pot face ca o persoana sa apara mai nervoasa, mai obosita, si chiar imbatranita. Cu cat ne aratam mai intens aceste emotii, cu atat ridurile sunt mai evidente si la un moment dat devin permanente.

Locurile de aparitie a ridurilor dinamice si deci si de tratament cu toxina botulinica sunt:

 • In zona laterala a ochilor („laba gastii”)
 • Fruntea (riduri longitudinale/transversale ale fruntii)
 • Intre sprancene (riduri verticale glabelare)
 • La radacina nasului, de o parte si de alta a acestuia, cam in dreptul ochilor („bunny lines”)

Tratamentul cu toxina botulinica poate fi facut atat la femei, cat si la barbati.

[/accordion-item]

[accordion-item title=”Cum se face aceasta procedura?”]

Tratamentul este sigur, simplu si eficace. Se marcheaza locurile care trebuie tratate in functie de ridurile pe care le are pacientul, apoi pe rand se injecteaza cu un ac extrem de fin, cu mare precizie, o cantitate mica de substanta in locurile stabilite de medic.

Nu este dureros, asa ca nu e necesara sedare sau anestezie si nici intreruperea activitatii normale de zi cu zi. Senzatia resimtita este ca de o intepatura de insecta, care dureaza cateva secunde.

Sedinta de tratament nu dureaza mai mult de 15 minute.

Puteti sa veniti cu masina la cabinet si sa plecati inapoi la birou. Este o procedura care se poate face in pauza de masa. Nu se vad urme.

[/accordion-item]

[accordion-item title=”Care este si cand se vede efectul?”]

Efectul incepe sa se instaleze in 1-5 zile si este maxim dupa 1-2 saptamani.

Musculatura fetei este relaxata, ridurile dispar, fata devenind luminoasa si relaxata. Per total persoana respectiva pare mult mai odihnita.

Daca insa este vorba de o persoana mai in varsta, in care s-au produs si modificari ale volumelor fetei (obrajii s-au micsorat si par ca „atarna”, barbia si-a pierdut conturul), injectarea cu toxina botulinica va face ca persoana respectiva sa arate mai bine, dar nu neaparat mai tanara. Pentru rezolvarea acestui lucru va fi nevoie si de revolumizare cu acid hialuronic.

[/accordion-item]

[accordion-item title=”Cat dureaza efectul?”]

Efectul dureaza pana la 6 luni (3-6 luni, de la caz la caz). Dupa aceasta perioada procedura va trebui repetata daca se doreste mentinerea acestuia.

Pe parcursul timpului, dupa mai multe sedinte, efectul este pe termen mai lung datorita mentinerii expresiei faciale de relaxare, pe perioada mai lunga.

[/accordion-item]

[accordion-item title=”Care sunt reactiile adverse?”]

Tratamentul cu toxina botulinica se foloseste in medicina de peste 30 de ani, este sigur si efectuat de catre un medic instruit nu are reactii adverse majore.

La locul injectarii, la persoanele cu piele sensibila poate aparea inrosire locala temporara sau eventual o mica sangerare punctiforma cu aparitia unei echimoze, care dispare in cateva zile.

Daca injectarea nu se face corect, poate aparea ptoza palpebrala (caderea pleoapei), ridicarea exagerata a sprancenelor („fata mefistofelica”), uscaciunea ochilor sau dimpotriva, lacrimare. Toate aceste reactii au legatura cu locul injectarii si cu cantitatea de substanta injectata. Daca se urmeaza corect pasii procedurali, nu apar reactiile adverse. Din aceasta cauza este important sa va alegeti bine medicul.

Mai exista informatia cum ca repetarea tratamentului cu toxina botulinica duce la dependenta si la afectarea muschilor tratati. FALS! Daca nu se mai doreste injectarea, nu se intampla nimic decat reaparitia ridurilor de expresie. Ideea ca sunt afectati muschii a pornit de la faptul ca, daca sunt tratate doar anumite zone si altele nu, cele netratate vor fi suprasolicitate de anumite expresii ale mimicii si muschii respectivi se vor hipertrofia sau vor obosi. De aceea nu trebuie sa faceti rabat la cantitatea de substanta sau la zonele de tratament propuse de medic.

[/accordion-item]

[accordion-item title=”Ce trebuie facut inainte de procedura?”]

Injectarea cu toxina botulinica este contraindicata la:

 • Gravide/ femei care alapteaza
 • Persoane cu boli neurologice (ex. miastenia gravis)

Inainte de procedura:

 • Nu luati medicamente de tipul aspirina, ibuprofen 10 zile inainte. Ele „subtiaza” sangele si astfel creste riscul de sangerare si echimoza (vanataie). Daca aveti o durere pe care sa nu o puteti suporta luati doar paracetamol.
 • Nu luati suplimente de tipul vitamina E, gingko biloba, ginseng, omega3 sau capsule cu ulei de peste. De asemenea, este bine sa reduceti consumul de citrice (mai ales grepfrut) cateva zile inainte. Si ele pot „subtia” sangele.
 • Informati medicul daca ati mai facut alte proceduri similare.
 • Informati medicul daca aveti alergii sau luati si alte medicamente (ex miorelaxante – relaxante musculare pentru contracturi sau dureri).
 • Evitati consumul de alcool cu cateva zile inainte de procedura.

[/accordion-item]

[accordion-item title=”Ce trebuie facut dupa procedura?”]

Timp de o ora dupa procedura efectuati miscari de mimica: incruntati-va, radeti, mirati-va. Acest lucru sporeste instalarea efectelor.

Aplicati local crema indicata de medicul dumneavoastra, pe o perioada de circa o saptamana: (arnica, vitamina K topica) si comprese reci (fara a apasa prea tare sau a masa) in primele 24 de ore.

Evitati frecarea sau masajul zonei tratate, precum si tratamentele cosmetice, peelingurile sau microdermabraziunea 24 de ore dupa procedura. Nu vrem ca substanta sa ajunga in alte zone decat cele tratate.

Dormiti cu capul pe o perna mai mare in noaptea de dupa procedura si nu faceti activitati in care sa stati cu capul in jos.

Evitati efortul fizic intens 1 saptamana dupa procedura.

Evitati consumul excesiv de alcool.

Nu luati medicamente si suplimente ce pot „subtia” sangele, pentru cel putin 5 zile dupa procedura: aspirina, ibuprofen, vitamina E, gingko biloba, ginseng, omega3 sau capsule cu ulei de peste.

[/accordion-item]