Tratament pentru acnee cu cicatrici

Aparitia cicatricilor nu face diferente de varsta, de sex sau de rasa. Apar si la copii si la adulti, la femei si la barbati deopotriva si la persoane de orice culoare a pielii.

De ce apar cicatricile?

Orice injurie/rana la nivelul pielii (exceptand pe cele foarte minore), fie ca este un traumatism, o plaga accidentala sau chirurgicala sau o boala dermatologica insotita de inflamatie (precum acneea), poate sa se soldeze cu aparitia unei cicatrici. Aceasta face parte din procesul natural de reparare al ranilor.

Practic, din momentul in care se produce rana organismul incepe imediat sa „atraga”/ sa „lipeasca” inapoi marginile ei. Celulele pielii se multiplica si se produc noi fibre de colagen. Problema este ca rana este o „urgenta” pentru organism si atunci aceste procese se fac cat de rapid se poate, dar haotic si dezorganizat si din aceasta cauza apare cicatricea. In plus tesuturile nou formate sunt mai putin rezistente la razele ultraviolete si nu au glande sudoripare sau foliculi de par.

In timp o cicatrice se poate „reorganiza”, se poate aplatiza si decolora, dar nu va arata niciodata exact ca pielea din jur.

Cu cat o rana este mai mare cu atat ii va fi mai greu organismului sa o repare, crescand riscul unei cicatrici evidente.

Fiecare individ se vindeca diferit si nimeni nu poate prezice cum va arata pielea dupa ce se va vindeca o rana. Cicatrizarea depinde de factori multiplii: varsta, tipul de piele, boli asociate, factori genetici, localizarea si profunzimea ranii, hidratarea persoanei, prezenta/nu a suprainfectiei.

Cate tipuri de cicatrici exista?

 • Cicatrici plane/plate, ca niste linii fine /pete, initial rosii si care ulterior se decoloreaza si devin aproape imperceptibile.
 • Cicatrici hiperpigmentate. Arata ca niste pete brune si survin dupa expunerea la razele ultraviolete a unei rani in curs de vindecare sau a unei zone care a fost inflamata.
 • Cicatrici atrofice. Sunt acele cicatrici deprimate sau cu aspect de „gauri mici” (ca si cum ar fi fost intepat cu acul). Ele apar  mai ales cand se pierd tesuturi care sustin pielea (de exemplu grasime/muschi). Exemple:  dupa acnee, dupa varicela, dupa interventii chirurgicale.
 • Cicatrici hipertrofice si keloide. Sunt acele cicatrici iesite in relief, groase, fibroase care pot fi chiar mai mari decat rana initiala (keloide). In acest caz pielea produce prea mult colagen.

Cum putem preveni aparitia cicatricilor inestetice?

 • Daca ati avut o rana, pentru a reduce riscul de a se vindeca cu o cicatrice inestetica va recomandam sa:
 • Lasati rana sa „respire” cat mai mult.
 • Nu „inmuiati” rana in apa.
 • Curatati corect rana si tesuturile din jur cu un sapun bland/ solutie antiseptica. Nu exagerati cu spalarea si nu frecati.
 • rana umeda/hidratata ( dar nu „uda”) se va vindeca mai frumos. Folositi o crema cicatrizanta/ plasturi speciali, care mentin umiditatea proprie ranii.
 • Daca se face crusta (coaja) nu trageti de ea, nu o smulgeti, nici macar sa o atingeti! Orice fel de manipulare a acesteia va altera procesul de vindecare ce se desfasoara dedesubt si riscul de cicatrice creste.
 • Nu va expuneti o rana activa/ proaspat vindecata la soare/solar. Se poate pigmenta.

Cum se pot trata cicatricile?

Cea mai buna solutie de a trata cicatricile este sa prevenim aparitia lor. Iar, daca in cazul traumatismelor accidentale sau a celor postchirurgicale nu putem decat sa facem ceva ca sa nu fie inestetice, in cazul bolilor insotite de inflamatie, cum ar fi acneea, le putem preveni, in majoritatea cazurilor, doar prin evitarea „stoarcerii” sau manipularii leziunilor preexistente.

Daca totusi au aparut cicatrici, se pot folosi diferite variante de tratament, in functie de tipul de cicatrice.

 • Pentru cicatricile putin ridicate deasupra pielii se pot folosi creme sau plasturi pe baza de silicon. Efectele sunt mai bune daca cicatricea este proaspata.
 • Cicatricile pigmentate/ hiperpigmentarea postinflamatorie in general se depigmenteaza treptat, fara tratament, dar pot fi folosite creme depigmentante pentru a grabi acest proces.
 • Pentru cicatricile hipertrofice sau keloide tratamentul este foarte dificil, raspunsul individual fiind extrem de variabil. Se pot folosi diverse creme locale, se pot face dispozitive care determina presiune pe cicatrice, injectii cu anumite substante sau laser ablativ (ex CO2-Cortex). Dintre toate variantele existente, injectiile cu triamcinolon in cicatrice si laserul CO2 s-au dovedit mai eficiente, dar rezultatul nu este garantat si efectul va fi doar aplatizarea si decolorarea cicatricii.
 • Cicatricile atrofice/deprimate (inclusiv cele postacnee) se amelioreaza si dipar prin proceduri de tip microdermabraziune, laser ablativ (ex. laser CO2 Cortex si Erbium YAG Cortex si Quanta Light 4V ),  peeling chimic sau radiofrecventa fractionata („ fractional micro needles”).  In cazul cicatricilor atrofice mari se mai poate folosi uneori injectare cu acid hialuronic.

Medicul poate decide in functie de caz ce tratament este potrivit.