Tratament complet pentru vasele sparte

Ce este scleroterapia?

Scleroterapia este procedura medicala de tratament a venelor dilatate sau „sparte” cu dimensiuni mici sau medii de la nivelul pielii. Se foloseste mai ales pentru cele de pe picioare si presupune inchiderea vaselor prin injectarea cu un ac extrem de fin, direct in ele, a unei solutii speciale. Solutia inchide vasul atat prin umplerea lui, cat si prin iritarea directa a peretilor acestuia care se umfla si se lipesc, producand scleroza/fibroza. Sangele, care da culoarea vaselor, nu va mai trece prin cele alterate si vizibile, va fi redirectionat prin cele sanatoase (care au tonus bun si nu se vad la suprafata), astfel incat  „vinisoarele” atat de inestetice vor disparea complet.

Procedura este sigura, nedureroasa si extrem de eficienta, fiind folosita din anii `30.

Pentru ce vase este indicata scleroterapia?

Scleroterapia este indicata pentru venele dilatate sau „sparte” cu dimensiuni mici sau medii de la nivelul pielii membrelor inferioare. Este vorba de acele linii, retele sau „stelute” fine rosii, violet sau albastre.

Procedura nu este indicata pentru vasele mari, groase sau foarte profunde, de tip varicozitati. De asemenea daca exista o insuficienta venoasa cronica, in care se produce reflux venos, rezultatele nu vor fi intotdeauna satisfacatoare (de exemplu anumite „manunchiuri” de vinisoare din spatele genunchiului).


Cum se face aceasta procedura?

Pacientul sta intins pe pat si medicul va injecta lent, pe rand solutia speciala (de regula polidocanol), cu un ac extrem de fin, sub lupa, fiecare vas vizibil la suprafata pielii. Dimensiunea acului este extrem de mica astfel incat disconfortul este minim, anestezia nefiind necesara.

Solutia irita peretii vasului care se edematiaza (umfla) impiedicand trecerea sangelui. Dupa retragerea acului medicul va tine un pic de presiune si va masa astfel incat sangele sa nu mai reintre in vas. Uneori, pentru vasele mai mari, se aplica un mic plasture, tot pentru a tine compresie. Daca sangele nu mai circula prin acel vas el se fibrozeaza si apoi este resorbit natural in cateva saptamani. Din acest motiv, cat inca mai exista resturile de vas obstruat este posibil sa se vada pe piele o urma rosie unde a fost vasul. Ea dispare odata cu resorbtia completa.

In functie de numarul  si marimea vaselor sau de gravitatea problemei durata procedurii variaza (media fiind cam de o ora) si este posibil sa fie necesare mai multe sedinte pentru rezolvarea completa.

Dupa procedura nu este nevoie de timp de recuperare, pacientii putandu-si relua activitatile zilnice imediat.

Care sunt si cand se vad efectele?

Efectul este disparitia vaselor dilatate sau „sparte”.

Vasele sunt „eliminate” in timpul procedurii, insa pielea va fi fara nici o urma abia dupa resorbtia resturilor ramase in piele, cam in 3-6 saptamani.

Este bine sa fie facut un control la o luna pentru a evalua daca tratamentul a fost optim si daca ar mai fi necesare noi sedinte. O noua sedinta de scleroterapie este recomandat a fi facuta la 4-6 saptamani dupa prima.

Cat dureaza efectul?

Odata disparut, un vas tratat prin scleroterapie nu va mai reaparea, insa, fiindca de cele mai multe ori exista o tulburare circulatorie generala, pot sa apara unele noi, dupa ani de zile.

Care sunt contraindicatiile?

 • Sarcina si alaptarea
 • Boli imobilizante
 • Boli autoimune, neurologice, hematologice sau alte probleme semnificative de sanatate

Care sunt reactiile adverse?

In cazul venelor mici, tratate in serviciul de dermatologie reactiile adverse sunt putine, procedura fiind sigura.

Reactii adverse temporare, ce pot sa apara (dar nu e obligatoriu) si dispar in cateva zile:

 •  Mici echimoze (vanatai)
 •  Roseata
 •  Urma intepaturii de ac
 •  Mici sangerari (mai ales daca persoana care face procedura este sub tratament anticoagulant sau antiagregant)
 •  Usoara mancarime locala

Aparitia urmei rosii pe locul unde a fost vasul este normala, nu este considerata reactie adversa. Uneori poate avea o nuanta mai inchisa, insa dispare in 3-6 saptamani.

Complicatii rare ale procedurii:

 • Aparitia de noi vase subtiri in jur (poarta denumirea de revascularizatie) la 10% din cazuri; dispar de regula in 3-12 luni.
 • Inflamatie locala cu edem, caldura, roseata si durere.
 • Reactie alergica la solutia folosita.

Ce trebuie facut inainte de procedura?

Inainte de procedura:

 • Nu luati medicamente de tipul aspirina, ibuprofen cel putin 48 de ore inainte. Ele „subtiaza” sangele si astfel creste riscul de sangerare si echimoza (vanataie). Daca aveti o durere pe care sa nu o puteti suporta luati doar paracetamol.
 • Nu luati suplimente de tipul vitamina E, gingko biloba, ginseng, omega3 sau capsule cu ulei de peste. Si ele pot „subtia” sangele.
 • Nu trebuie sa fiti sub tratament cu
  • Prednison; scade eficacitatea solutiei folosite. El trebuie sa fi fost oprit cu cel putin 48 de ore inainte.
  • Tetraciclina/minociclina/doxiciclina. Pot produce pigmentarea zonei unde a fost vasul. Procedura se poate face la 7-10 zile dupa oprirea lor.
 • Informati medicul daca ati mai facut alte proceduri similare.
 • Informati medicul daca aveti boli cronice, alergii sau luati si alte medicamente (Plavix, Trombostop – Sintrom, Aspenter).
 •  Evitati consumul de alcool cu cateva zile inainte de procedura.
 • Va recomandam sa nu fumati in ziua procedurii.
 •  Cu 24 de ore inainte nu va radeti parul si nu va dati cu creme/lotiuni/uleiuri in zona ce urmeaza a fi tratata.

Ce trebuie facut dupa procedura?

– Imediat dupa procedura este bine sa mergeti pe jos 15 minute si apoi, zilnic, macar pentru o saptamana 15-20 de minute/zi

– Aplicati local crema/gelul indicate de medicul dumneavoastra, pe o perioada de circa o saptamana si comprese reci in primele 24 de ore.

– Folositi ciorapi de compresie cel putin o saptamana.

– Evitati:

 • Statul in picioare o perioada indelungata.
 • Consumul excesiv de alcool.
 • Efortul fizic intens, sauna sau orice va poate produce supraincalzire 1-2 saptamani dupa procedura.

– Nu luati medicamente si suplimente ce pot „subtia” sangele, pentru cel putin 5 zile dupa procedura: aspirina, ibuprofen, vitamina E, gingko biloba, ginseng, omega3 sau capsule cu ulei de peste. Daca aveti vreo durere pe care sa nu o puteti suporta luati doar paracetamol.

– Este bine ca:

 • atunci cand va odihniti si stati jos sa tineti picioarele un pic mai ridicate comparativ cu restul corpului (macar 3 zile dupa tratament)
 • atunci cand va expuneti zonele tratate la soare sa folositi creme de fotoprotectie cu SPF/FPS de cel putin 30, pana la disparitia completa a oricarui semn. Inflamatia si radiatiile UV pot duce la hiperpigmentare postinflamatorie.
 • 2 zile dupa procedura sa va spalati facand dus, nu baie, iar apa sa nu fie foarte fierbinte.