Infectii cu Chlamidia si Mycoplasma

Ce sunt Chlamidia si Mycoplasma?

Chlamidia trachomatis si Mycoplasma (cu speciile genitalium, hominis si ureaplasma urealyticum) sunt bacterii patogene ce produc unele dintre cele mai frecvente infectii cu transmitere sexuala.

Dupa ce s-au infectat, jumatate din persoane nu au simptome, de aceea adesea nu sunt tratate. Netratata, insa, infectia duce la complicatii severe locale (boala inflamatorie pelvina, infertilitate si sarcini ectopice la femei si epididimita si orhita la barbati) si sistemice (perihepatita, artrita).

Cum se manifesta?

Simptomele infectiei cu Chlamidia si/sau Mycoplasma sunt relativ similare, daca aceasta nu este asimptomatica, si consta in:

  • La femei: cervicita, cu secretie mucopurulenta sau apoasa cu miros fetid („de peste”), prurit (mancarime)/ jena la introitul vaginal sau sangerari dupa actul sexual. Netratata, infectia duce la complicatii severe locale: boala inflamatorie pelvina, infertilitate si sarcini ectopice.
  • La barbati: uretrita cu usturime la urinat, eritem local si/sau secretie uretrala muco-purulenta. Exista riscul de complicatii locale: epididimita si orhita, cu dureri testiculare si edem scrotal pana la afectarea prostatei.

La ambele sexe mai pot aparea simptome si la nivel ano-rectal.

Netrata boala poate da complicatii sistemice ca: perihepatita sau artrita reactiva.

Cum se transmite?

Transmiterea bolii se face prin contact sexual (vaginal/anal/oral). Simptomele apar in medie in 1-3 saptamani de la contact.

O persoana va fi contagioasa, atata vreme cat nu va primi tratamentul corect.

In cazul infectiei cu Chlamidia mai exista riscul de a transmite boala de la mama la fat, in timpul nasterii.

Cum se trateaza?

Tratamentul infectiei cu Chlamidia si/sau Mycoplasme se face cu antibiotice. Tipul antibioticului, doza si durata se vor alege in functie de forma clinica, severitate sau prezenta de complicatii si alte afectiuni. Trebuie tratata atat persoana infectata, cat si toti partenerii sexuali (daca au si ei infectia).

Chiar daca cineva s-a vindecat, nu inseamna ca s-a imunizat. La un nou contact are acelasi risc de face boala ca si o persoana care nu a mai avut-o.